Řecká koprovka?

28. července 2008 v 22:24 | David Vaníček |  inVERZE
Nesnáším koprovku (babi, promiň, jestli to čteš...) proto jsem zůstal jako opařený koukat na jídlo, které mi podali v jedné restauraci na Chomutovsku. Objednal jsem si tzatziky... Už jsem měl tu čest několikrát ochutnat ty pravé tzatziky přímo v Řecku a dělaly se mi boule za ušima.
Proto jsem si chtěl atmosféru řecké dovolené připomenout, takže jsem si v té české restauraci tzatziky objednal... Slečna (v tričku s nápisem: KISS ME, BABY!) mi na talíři donesla něco, co vypadalo jako vyzvracená koprová omáčka s bílým jogurtem.
Jako tzatziky to vůbec nechutnalo a kopru tam bylo víc než salátové okurky. Ale prý to tak je správně, prý existuje recept na tzatziky, kam se dává kopr... (!)
Správný Řek by ale slzami naplnil několik řek! To je jakoby Vám v zahraničí někdo naservíroval vepřo knedlo a na talíři byste měli místo zelí strouhaný celer nebo jiný hnus. Vážně nechápu proč, ale některé české recepty na internetu fakt kopr do tzatziků doporučují... Mám brouka v hlavě... Jak znáte tuhle řeckou mňamózu vy? Ujistíte mě v tom, že je správně servírovaná bez kopru?

Chcete také blog jako David Vaníček? Založte si jej zdarma zde!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Azeret Azeret | E-mail | 28. července 2008 v 22:53 | Reagovat

Uf... jen na tom jméně jídla jsem si málem zlomila jazyk. Tzatziky (doufám, že to moje maličkost napsala správně ;)), o něčem takovém jsem v životě neslyšela.

Ehm.. vypadá to.. zvláštně.

2 veronika veronika | 28. července 2008 v 23:13 | Reagovat

to muselo být ale mňami mňami :-)))

3 TM-Game TM-Game | Web | 28. července 2008 v 23:30 | Reagovat

Koprovku také nesnášim. :)

4 bajanka1 bajanka1 | Web | 28. července 2008 v 23:51 | Reagovat

No to muselo být soopravdy mňamy mňamy...xD Koprovku nesnááááším!

5 *Lucínka* *Lucínka* | 29. července 2008 v 0:03 | Reagovat

Tzatziky jsem měla možnost poprvé ochutnat předloni na dovolené v Řecku a jelikož o řecké kuchyni něco vím, můžu Tě ujistit, že kopr by v nich zaručeně být neměl, potom by to nemělo tu správnou chuť ani aroma ;-) .. České restaurace se s těmi řeckými a italskými nedají srovnávat, to je skoro až jiná dimenze ;-) Ale vystihl jsi to přímo excelentně - vyzvracená koprovka :-D ... Prozradíš mi, v jaké restauraci jsi byl :-O ? Na Chomutovsku se totiž nachází bydliště mé maličkosti :-D

6 Jitka Jitka | Web | 29. července 2008 v 2:20 | Reagovat

Ahoj Davide,pracovala jsem v řecké restauraci.Každý den jsme s holkama dělaly tzaziky....Kopr samozřejmě patří do tzaziků,ale ne tolik kolik,jak o tom píšeš...

Recept:

            Okurky na kostičky nakrájené

            kysaná smetana!! možno trochu smíchat s bílým  jogurtem,nikoliv samotný jogurt!lepší je to jen z kysanou smetanou......jak pro koho

            česnek,sůl,olivový olej-troška

            kopr...decetně,přiměřeně...

7 romana romana | E-mail | 29. července 2008 v 13:14 | Reagovat

Ahojky už jsem jedla hodně věcí ale tejto bych nesnědla.

8 paja paja | 29. července 2008 v 17:52 | Reagovat

tak to máš pravdu tzatziky sou mňamka...pro mě je to důvod, proč jezdím do Řecka a kdyby mě tam do toho dali kopr tak je zastřelim..:-) ale nejspíš si měl Davide smůlu, protože já sem si je koupila v obchodě a chutnali docela jako ty Řecké, ale stejně ke konzumaci tzatziků patří i ten výhled na moře a olivy a ty sou nej v Řecku :-)

9 Monča Monča | E-mail | Web | 30. července 2008 v 12:28 | Reagovat

no jestli to bylo U Dvou medvídků v Chomutově, tak se nedivím :D ale tam asi takový ´specialitky´ z Řecka nedělaj...

10 Alka Alka | E-mail | 30. července 2008 v 20:27 | Reagovat

Tak to já jedla v Německu v řecké restauraci Tzatziky a kopr v nich byl,ale né přehnaně,jen trochu a bylo to výborné.A do tohoto skvělého jídla v řecku dávají hustý kozí tvaroh a také česnek,to je pak dobrůtka.

11 Luca Luca | Web | 31. července 2008 v 10:17 | Reagovat

Ahoj Davide,

máš fakt super blog, který je plný zajímavých postřehů.

No a ohledně tzatziky - poprvé jsem měla tu možnost je ochutnat v Rakousku na jedné firemní akci a mohu říct, že kopr tam opravdu nebyl...

Jinak - nechápu člověka co vymyslel koprovou omáčku.

Přeji ti spoustu dalších zajímavých článků

Luca

12 David Vaníček David Vaníček | E-mail | Web | 31. července 2008 v 12:37 | Reagovat

Pro Lucinku: jaká to přesně byla restaurace neřeknu :-o ale bylo to v Klášterci nad Ohří...

Pro Lucu: Díky za příspěvěk, jsem rád, že i kolegové z Rakouska se obejdou bez kopru! PS: Založíme klub odpůrců koprovky? :-D

13 Jana Malíková Jana Malíková | E-mail | Web | 31. července 2008 v 13:09 | Reagovat

Davide můžu se do klubu odpůrců přidat? :D

14 *Lucínka* *Lucínka* | 31. července 2008 v 18:51 | Reagovat

Pro Davida: Jestliže to bylo v Klášterci, tak tím se to ovšem všechno vysvětluje :-D .. když skrz město projíždím autem, tak mi dokonce nehraje ani rádio :-D :-( ...

15 Alena Alena | E-mail | 31. července 2008 v 23:28 | Reagovat

Pro Lucínku:No,no,to vypadá,že v Klášterci chodí lidi s loučema a loví mamuty! Náááááhodou,ta restaurace je kvalitní,vaří tam moc dobře,jen ta vynikající bašta se jim moc nepodařila.Jo-a rádio tu hraje perfektně!!!! (neptej se,prostě to vím)!  :-)

16 *Lucínka* *Lucínka* | 1. srpna 2008 v 11:53 | Reagovat

Pro Alenku: Když si ho pustíš doma v obýváku na pevném stanovišti, tak věřím, že hraje v pohodě ;-) ale při průjezdu autem už to tak dokonalé není :-D ..

17 Jindra Jindra | 3. srpna 2008 v 14:55 | Reagovat

Tzatziky jsem sice nikdy nejedl ač se považuji za gurmána a v každé zemi rád ochutnám jejich speciality. Ale v Řecku jsem ještě nebyl. Dcerka si to po návštěvě Řecka moc pochvalovala a je na to i nějaké spešl koření, které je snad i u nás k dostání. Nejsem z Klášterce, ale to město se mi líbí. Vše na dosah, vše v jednom místě. Žádné dopravní zácpy jako v Praze. Slušný akvapark, příjemné restaurace, hezké okolí. Hezký zámek. Prostě pohoda.  Jo a koprovku, tedy tu pravou mám hrozně rád. Chutě se prostě s věkem mění. Jako děcko bych si jí nedal, stejně jako kyselou okurku nebo drštkovou. Dnes si drštkovou dělám sám a je SUPER.... Hezký den všem...

18 Líza Líza | E-mail | Web | 3. srpna 2008 v 15:39 | Reagovat

Tzaziky mám taky ráda ale tady si je nikde radši nedávám. Kdyžtak si je dělám doma :o)

19 Monča Monča | E-mail | Web | 3. srpna 2008 v 22:29 | Reagovat

Jindra: taky miluji koprovku ale drštkovou polívku nesnášim... ale kdo ví, možná na to ještě nemam ten "správný" věk ;)

20 Ais Ais | 6. srpna 2008 v 0:49 | Reagovat

Já jsem tzatziky v Řecku měla na stole každý den. A bohužel musím říct že v žádné restauraci v Česku jsem už neohutnala tak dobré :-( Ani doma se nám nepodařilo udělat podobné ačkoli jsme měli přivezené pravé tzatziky koření. A taky proto že se nám nepodařilo sehnat tak kvalitní jogurt. Ale buďme rádi za pravý český chleba. :-)

21 dufina dufina | E-mail | Web | 6. srpna 2008 v 6:57 | Reagovat

Tzatziky miluju, a pro ty, co je mají rádi - vyzkoušejte kombinaci nastouhaná okurka s hodně, ale opravdu hodně vymačkanou šťávou, choceňský 10 % jogurt (já vím, tuku je tam moc, ale prostě to musí být) a malý sáček knorr tzatziky podle návodu. Těm originálním se blíží asi nejvíc, finta je v tom, že Řekové používají opravdu hodně tučné jogurty. A omlouvám se za reklamu produktů, ale prostě mi to nedalo :-)

A jen tak mimochodem - koprovku mám ráda, bez masa, s vajíčkem natvrdo, ale tzatziky s koprem bych asi taky "nepřekousla"...

22 Peťule Peťule | 8. srpna 2008 v 11:44 | Reagovat

To mi lichotí :D .....použít choceňský jogurt je 100% záruka k úspěchu.. :) ....

23 zdenušátko zdenušátko | 13. srpna 2008 v 16:13 | Reagovat

Jo jo Davide, holt to sou ty české napodobeniny cizích kuchyní...a patřím taky mezi odpůrce koprovky. tady je opravdu celkem náročné najít výbornou cizí kuchyni v restauraci, kde jídlo opravdu chutná jako v té dotyčné kuchyni....ale výtečná italská restauračka je v rokytnici nad jizerou....no to sem úplně čučela a ceny o hodně lepší než v Práglu..

24 Geisha Geisha | Web | 21. srpna 2008 v 22:05 | Reagovat

Pravdu díš. Tzatziky aneb cecíky, jak jsme "ftipně" nazvali s přítelem tuhle řeckou pochoutku, jsem s koprem teda ještě neviděla:D

25 RROK RROK | 23. srpna 2008 v 13:06 | Reagovat

Tzatziky jsou s koprem i bez (mimochodem koření dovezené originál z Řecka obsahuje sušený kopr, sůl a česnek). Je to jako s recepty na boršč nebo tiramisu, každý tvrdí, že ten jeho je správný a přitom jsou i v místě "původu" různé varianty. Pokud tzatziky  kopr obsahují, není to  špatná česká napodobenina světového receptu, .  :-) Ovšem náhrada originálního řeckého jogurtu v našich podmínkách vždy "kulhá".

26 Tulísek Tulísek | E-mail | Web | 19. září 2008 v 17:30 | Reagovat

V Řecku jsem strávila dva roky po sobě 3 měsíce. Tzsziky jsou výborné ale u nás jsem zatím moc dobré nejdla

27 Honza Honza | 21. září 2008 v 23:13 | Reagovat

Tak kopr do tzatziki rozhodně patří a v Řecku ho tam běžně dávají - ale jen trochu!

28 Tereza Zahálková/Paputsidou Tereza Zahálková/Paputsidou | E-mail | 19. dubna 2010 v 16:22 | Reagovat

Milý Davide,
kopr v tzatzikách je krajová záležitost, na severu pevninského Řecka ti nikdo kopr do tzatiků nedá, moji příbuzní mi kopr - plevel všude rostoucí :-) do tzatziků míchají, ale jak říkám, mezi Řeky v sev. oblasti není kopr v této pochoutce příliš žádaný...jinak je tomu v jiných částech Řecka, kde ho občas dávají, ale nesmí dominovat, stejně jako česnek. Kyselý jogurt, který většina hospodyněk umí sama vyrobit je základem  všeho a v tzazikách jde především o něj :-) co a v jakém množství do něj přidáte je jen na vaší fantazii a chuti ;-)

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama